Hobie Cat Forums

It is currently Fri Aug 29, 2014 11:59 pm

All times are UTC - 8 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Lowrance elite 4 temp
PostPosted: Sun Jun 30, 2013 6:31 pm 
Offline
Site Rank - Captain

Joined: Mon Mar 18, 2013 6:18 am
Posts: 27
Can't get a temp reading thru hull... Lowrance says it can't be done (see note below). Does yours work?


"The transducer needs to be mounted in the water for it to read water temp. It will not read temp if it is mounted inside the kayak shooting thru.

Thank you for choosing Navico products!

Navico Technical Support"


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 01, 2013 2:32 am 
Offline
Site Rank - Admiral

Joined: Sat Oct 13, 2012 11:30 am
Posts: 179
Location: Charleston, SC
I have a Mark-4 with the transducer mounted inside my Outback, and they are right - it will not give an accurate temperature reading by shooting through the hull.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 01, 2013 2:55 am 
Offline
Site Rank - Captain

Joined: Sun May 12, 2013 4:40 am
Posts: 51
Location: Perth, Western Australia
Mounting it inside your hull will give you a good idea of the temperature inside the hull. :)

The transducer doesn't "shoot" for temperature: there is a thermometer inside the transducer, so the measurement you see is the temperature of the transducer itself. If it's not in the water, you don't get water temperatures.

Cheers,
Graeme


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 01, 2013 6:02 pm 
Offline
Site Rank - Captain

Joined: Mon Mar 18, 2013 6:18 am
Posts: 27
I have read that it will give a measurement although not accurate. I can't get any measurement. Just a blinking 32 which is the default. I assumed I would get some measurement that would be something higher than the actual water temp.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 01, 2013 6:07 pm 
Offline
Site Rank - Captain

Joined: Sun May 12, 2013 4:40 am
Posts: 51
Location: Perth, Western Australia
That sounds like a faulty unit to me. (Or the transducer is not one that gives a temperature reading.)

Cheers,
Graeme


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 01, 2013 7:29 pm 
Offline
Site Rank - Old Salt

Joined: Thu Dec 10, 2009 2:40 pm
Posts: 459
Hate to say this, but this seems to be a common problem with Lowrance units....I had my LMS-240 in for repair twice under warranty.....they were repaired and then failed again ....I finally gave up on the temperature function. :(

_________________
Dr.SteelheadCatcher
Hood River, OR


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jul 03, 2013 8:31 am 
Offline
Site Rank - Deck Hand

Joined: Sat Mar 16, 2013 12:09 pm
Posts: 19
Um, guys??

I'm thinking you'd be hard pressed to get ANY kind of accurate temperature indication without ACTUAL CONTACT with the medium you want the temperature of...

You don't get the temp of a freezer by feeling the outside of the door...
You don't get the temp in an oven by putting a finger on the little glass window...

Why do you expect that a Lowrance sensor can give you a good number without being in contact??

Just wondering... :wink:


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jul 03, 2013 7:17 pm 
Offline
Site Rank - Old Salt

Joined: Thu Dec 10, 2009 2:40 pm
Posts: 459
KHG....my reply was with a Lowrance transducer unit mounted on the stern of my 18' Jetcraft and I experienced the exact same temperature fault reported.
You can reset the unit and it still will not work properly.....as in defective.....just say'n

On the other hand, my Humminbird 768 will indicate the water temperature, thru the hull of my Outback with only a 2 degree error/difference after 30 minutes in the water using a good thermometer directly in the water.

_________________
Dr.SteelheadCatcher
Hood River, OR


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jul 04, 2013 5:12 pm 
Offline
Site Rank - Deck Hand

Joined: Sat Mar 16, 2013 12:09 pm
Posts: 19
Heya Doc,

Cool, didn't see any mention of your setup in the thread before now... :wink:

Nice that Humminbird programs their system to do that. I'd be guessing that Lowrance doesn't as it isn't something they expected to have people do with their transducers... As explained in their tech support reply.

Happy Fishing!
8)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jul 04, 2013 5:17 pm 
Offline
Site Rank - Old Salt

Joined: Thu Dec 10, 2009 2:40 pm
Posts: 459
Thanks KHG.
I hope all of us in the Hobie family have a wonderful and safe 4th of July holiday!

_________________
Dr.SteelheadCatcher
Hood River, OR


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group